Ο espresso – το όνομα τα λέει όλα: Ένας espressο πρέπει να είναι φρέσκος (μόλις ετοιμάζεται να σερβίρεται) και να τον απολαμβάνουμε αμέσως. Άμεσα ή όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι expressly.
Για τους απανταχού λάτρεις του καφέ, ο espresso είναι η πεμπτουσία της προετοιμασίας του καφέ – πλούσιος, αρωματικός και βελούδινος. Όλα αυτά σε ένα. Μία φυσική στρώση κρέμας πάνω από ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ, αλλά επιδέξια ισορροπημένο μείγμα. Όταν το συνειδητοποιήσεις καταλαβαίνεις ότι ένα μικρό θαύμα της χημείας και της φυσικής δημιουργείται: Η επιστήμη και η τέχνη ενώνονται και παρασκευάζουν το αγαπημένο μας ρόφημα, τον espresso.
Η αυθεντική φόρμουλα του espresso είναι απλή, η σωστή εκτέλεση είναι θέμα εκπαίδευσης, εμπειρίας και φυσικού ταλέντου. Ένας πίδακας ζεστού νερού στους 88 – 93 βαθμούς Κελσίου περνάει υπό την πίεση των εννέα ή παραπάνω ατμόσφαιρων (μονάδα μέτρησης της πίεσης) μέσα από επτά γραμμάρια στρώματος φρεσκοαλεσμένων κόκκων καφέ. Κάνοντάς το σωστά, το αποτέλεσμα είναι η συγκέντρωση όχι παραπάνω από 30ml από γνήσια και ευχάριστη απόλαυση. Το εκπληκτικό ρόφημα του espresso.
Η αυθεντική προετοιμασία ενός espresso ξεκινάει με το άλεσμα των κόκκων του καφέ αφήνοντας την όμορφη μυρωδιά τους στην διαδικασία. Η τέχνη του barista είναι να ρυθμίσει το άλεσμα, να συσσωρεύσει επιδέξια τη σωστή ποσότητα του καφέ στο φίλτρο και μετά να υπολογίσει σωστά την ώρα της εκχύλησης του νερού από το φίλτρο, την θερμοκρασία του νερού αλλά και την πίεση του. Ακόμη και σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε, τις αυτόματες μηχανές, και την εκπαίδευση των baristas χρειάζεται η απόλυτη επαγρύπνηση των υπευθύνων (baristas) ώστε να βγει ο τέλειος espresso στο φλιτζάνι και να σας σερβιριστεί δίνοντάς σας την απόλυτη αίσθηση του τέλειου. Αυτό σημαίνει espresso. Γρήγορα και τέλεια.
Source: illy